Здравословни закуски, които ще ни дадат енергия за повече време

Тялото ни има нужда от протеини, за да сме здрави и сити

12.03.2022 | 06:50 Редактор: Теодора Патронова
Здравословни закуски, които ще ни дадат енергия за повече време

Въглехидратите и захарите в храненето са едни от главните виновници за наднорменото тегло и проблемите със здравето. Когато огладнеете на обяд или следобед, най-лесно е да посегнете към тях.

Протеините, от друга страна, са важен макронутриент, от който тялото има голяма нужда и който, за съжаление, често не си набавяме в достатъчни количества. Протеините се усвояват за по-дълъг период от време за разлика от въглехидратите, което осигурява повече енергия за повече време. 

Твърдо сварени яйца

Яйцата са чудесен източник на протеин, когато сте гладни. Те ще ви заситят и ще ви дадат енергия за по-дълго. Варените яйца са здравословен избор, защото в тях няма добавени мазнини, каквито има при пържените. Можете да ги носите навсякъде със себе си и да ги похапнете по всяко време.

Ядки

Ядките са засищащ източник на протеин и са подходящи за междинни закуски за повече енергия и по-малко глад. Не трябва да се забравя обаче, че те са и много богати на мазнини, което ги прави калорични. Не прекалявайте с количеството им.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесна междинна закуска. То добавя протеини към общия ви прием и може да ви засити задълго. Избягвайте да добавяте сладки изкушения към него, за да се предпазите от добавените захари. Една подходяща опция е няколко резена банан плюс една лъжица фъстъчено масло. Такава високопротеинова закуска ще ви даде много енергия и ще ви засити чак до вечеря.

Извара

Изварата е прекрасен източник на протеини. Най-хубавото е, че тя е по-бедна на мазнини от сиренето и кашкавала с всичките им производни. Това я прави чудесен продукт за включване в хранителни режими и тренировъчни програми.

Пудинг със семена от чиа

Семената от чиа са калорични, затова е важно да се внимава с количеството им. Те са много богати на омега-3 мастни киселини и фибри, съдържат и протеини. Това ги прави прекрасна междинна закуска, особено ако ги разтворите в прясно или кисело мляко, и ги гарнирате с пресни плодове.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК