Не се гневете без причина, вредите за здравето са големи

Гневът повишава риска от инсулт

10.03.2022 | 10:20 Редактор: Ваня Кузманова
Не се гневете без причина, вредите за здравето са големи

Често не осъзнаваме как се поддаваме на гнева, докато той нанася сериозни щети върху здравето ни. Според западни специалисти, най-големи физически вреди гневът предизвиква върху здравето на сърцето.

"В рамките на два часа след изблик на гняв, рискът да получите сърдечен удар се удвоява", казва Крис Айкън, доктор по медицина, инструктор по клинична психиатрия в Медицинския факултет на Университета Уейк Форест.

Гневът повишава риска от инсулт

Още една причина да се научим да не се ядосваме за всичко и бързо да елиминираме стреса. Според учени, хората с аневризма са с до 6 пъти по-висок риск от инсулт след изблик на гняв. Най-бързият и лесен начин да намалите напрежението е да вдишате и издишате бавно и дълбоко няколко пъти, да смените средата, в която се намирате, като направите разходка например.

Отслабен имунитет

Гневът е стрес, а когато често сме изложени на него, имунитетът ни се влошава. Започваме да страдаме по-често от настинки, грип, появяват се и други заболявания. Проучване на учени от Харвардския университет, установява, че при здрави хора дори припомнянето на гневно преживяване от миналото им причинява шестчасово понижение на нивата на антителата на имуноглобулин А, който ни осигурява защита срещу външни агенти.

Повишава се тревожността

Може би не подозирате, но безпокойството и гневът могат да вървят ръка за ръка. В проучване от 2012 г., публикувано в Cognitive Behavior Therapy, изследователите откриват, че гневът може да изостри симптомите на генерализирано тревожно разстройство, което пречи на ежедневието в живота на човека.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК