Как да понижим кръвното налягане с помощта на плодове?

Високото кръвно налягане не е опасно само за сърцето и кръвоносните съдове

04.03.2022 | 15:00 Редактор: Теодора Патронова
Как да понижим кръвното налягане с помощта на плодове?

Високото кръвно налягане не е опасно само за сърцето и кръвоносните съдове, но също така може да причини инсулт и нарушения на бъбречната функция.

Плодовете съдържат много витамини, минерали, антиоксидантни съединения и фибри. Те трябва да бъдат част от всяка здравословна диета. Те имат и антихипертензивни свойства. Освен това плодовете са полезни за храносмилането, те допринасят за здравето на чревния микробиом.

Кои плодове са полезни за понижаване на кръвното налягане?

Банани

Бананите осигуряват калий, което ги прави добри съюзници в диетата, която може да понижи и регулира кръвното налягане.  През януари 2017 г., известното списание Circulation публикува статия на учени от Центъра Джон Хопкинс за превенция на сърдечни заболявания. В него се разглежда калият като важен минерал за понижаване на кръвното налягане. Вместо прием на калиеви добавки,по-добре би било да се приемат повече плодове и зеленчуци, богати на калий. В допълнение към бананите, стафидите, авокадото и фурмите също са богати на калий.

Ябълки

Ябълките трябва да се ядат редовно, особено в естествения им сезон, тоест от септември до декември в северното полукълбо, за предпочитане по няколко на ден и особено от местните сортове. Във всеки случай ябълките винаги се ядат с кората, защото там се намират в по-голямо съотношение полезните вещества като витамин С и кверцетин - вещество, което има антиоксидантно, противовъзпалително и антиалергично действие. Освен това кверцетинът има стимулиращ ефект върху кръвообращението и разширява кръвоносните съдове.

Горски плодове

Независимо дали боровинки, ягоди, малини, арония или цариградско грозде, тези плодове осигуряват ценни растителни вещества, като тъмносини антоцианини, които могат да предпазват от високо кръвно налягане. В едно проучване е установено, че сокът от горски плодове - по 0,5 литра дневно, значително е понижил кръвното налягане след 12 седмици.

Киви

Проучване е проследило влиянието на консумацията на 3 кивита на ден в рамките на 8 седмици. Установено е, че систоличното кръвно налягане при пациенти с хипертония е било намаляло с почти 5 mmHg, а диастолното - с 1,67 mmHg. Все още не е известно защо кивито е толкова подходящо за понижаване на кръвното налягане, но се предполага, че съдържащите се в него витамин С и фибри имат ключова роля.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК