Факторите от ежедневието, които увеличават риска от астматични пристъпи

Вдишването на цигарения дим причинява дразнене на дихателните пътища

02.03.2022 | 15:23 Редактор: Ваня Кузманова
Факторите от ежедневието, които увеличават риска от астматични пристъпи

Установено е, че вдишването на цигарения дим причинява дразнене на дихателните пътища. Вторият най-известен фактор за развитие на астматичен пристъп са синтитечните материи, които използваме в ежедневието. Синтетичните материи в спалното бельо задържат много по-високо ниво на прахови акари, отколкото спалното бельо от памук и други естествени тъкани.

Също така е установено, че възглавниците от синтетични материи са по-склонни да предизвикат пристъпи и при пациенти с алергии. Изследователите препоръчват да се обърне особено внимание на избора на спално бельо при хора, предразположени към алергии или астматици, тъй като близкия контакт с изкуствените материи значително увеличава дразненето на дихателните пътища. Установено е, че газовите нагреватели също са сред факторите, които могат да предизвикат астматични пристъпи.

Според учените, те могат да отделят азотен диоксид, който има силно дразнещо действие върху дихателните пътища и може да предизвика астматични пристъпи. Поради това, най-добре е да се контролира стриктно изправността на газовите нагреватели и отоплителните системи. В домовете на пациенти, засегнати от астма, е препоръчително да се предприемат допълнителни предпазни мерки, за да се избегнат по-честите пристъпи. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК