Колко време след Ковид-19 се възвръща нормалното ни обоняние?

По-бавното възстановяване се среща по-често сред по-възрастните

25.02.2022 | 09:46 Редактор: Ваня Кузманова
Колко време след Ковид-19 се възвръща нормалното ни обоняние?

Един от най-честите и характерни симптоми на Ковид-19 са нарушенията в обонянието, които могат да се превръщат в пълната му загуба. При някои от пациентите - 44-64%, се наблюдава пълно възстановяване на обонятелната функция до две седмици след изминаването на тежка инфекция от SARS-CoV-2.

При някои обаче дори шест месеца след преминаването на болестта се наблюдават различни по тежест изменения в обонятелната си функция.

По-бавното възстановяване се среща по-често сред по-възрастните, като от голямо значение е и тежестта на самите нарушения. Направено е проучване, което оценява нивата на хипосмия - понижено обоняние, и последващото възстановяване на пациентите. 

От тях 36% изпитват много тежки нарушения, 31% - малко по-леки, 18% - лека и 14% нормална хипосмия. Само 2% от участниците в проучването съобщават за пълна загуба на обоняние и необходимост от лечение на аносмия.

Нормалните обонятелни функции на участниците се възстановяват в различни етапи. При някои (57%) периода на нормализиране е по-кратък - един месец, при други (71%) - два месеца, а най-дългият отбелязан е след шест месеца (81%). 

Включените в проучването попълват въпросник, чрез който правят самооценка на своята обонятелна функция на всеки 30 дни за период от шест месеца или до пълното им възстановяване.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК