Хиляди химикали са открити във водата, съхранява в бутилка за многократна употреба 

Някои от тези вещества са потенциално вредни за здравето

17.02.2022 | 20:39 Редактор: Ваня Кузманова
Хиляди химикали са открити във водата, съхранява в бутилка за многократна употреба 

Хиляди химични вещества откриват учени от Университета в Копенхаген във вода, съхранявана в бутилки за многократна употреба. Някои от тези вещества са потенциално вредни за здравето.

Според специалистите, занимаващи се с химия, които са се включили в изследването, производството на този вид бутилки се нуждае от регулиране на условията и стандарта.

Двама химици от Университета в Копенхаген проверяват кои химически вещества се отделят в течностите, съхранявани в различните популярни видове меки пластмасови бутилки за многократна употреба. Изследователите провеждат нецелеви скрининг (NTS) с помощта на течен хроматограф и мас спектрометър, като по този начин проверяват всички налични вещества. Получените резултати много ги изненадват.

След 24-часов престой на водата в такъв вид бутилка, те откриват стотици вещества във водата, включително такива, които не са срещани досега в пластмасата. Някои от тези вещества са потенциално вредни за здравето. След измиването на бутилката в съдомиялна машина са открити няколко хиляди вещества в по-късно съхраняваната в тях вода.

В новите бутилки за многократна употреба, близо 500 различни вещества остават във водата след допълнително изплакване. Над 100 от тези вещества идват от самата пластмаса. Учените все още не знаят дали концентрацията на тези вещества влияе токсично върху здравето на хората. Необходимо е провеждането на допълнителни изследвания.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК