Турция е сметището на Европа - боклуците не отиват във фабрики за рециклиране

Проблемът с европейския боклук, който се паркира в Турция и в други страни по света, става все по-тежък

17.02.2022 | 14:18 Редактор: Елеонора Танева
Турция е сметището на Европа - боклуците не отиват във фабрики за рециклиране

Турция се е превърнала в бунището на Европа. В страната се трупат и изгарят все повече пластмасови отпадъци, внесени от ЕС. И това води до фатални последици за природата и здравето.

"Тези сажди и пушекът ни съсипват. Задушаваме се от тях, а земята ни е отровена", казва пред Анадолската осведомителна агенция турският фермер Мустафа Шакир. Според него изгарянето на смет става все по-интензивно. Това се потвърждава и от ново изследване на Грийнпийс.

Пластмасови сламки, чашки, бутилки, найлонови торбички: в Турция расте грамадата от европейски боклук, пише и в новинарския сайт web.de. Авторите цитират изследването на екоорганизацията.

Германия изнася най-много пластмасови отпадъци в съседна Нидерландия, а след това - в Турция. Бизнесът с боклука процъфтява, а покрай него и редица незаконни дейности, които увреждат природата и здравето на хората в Турция. 

В районите Чукурова и Шейхан, както и в цялата провинция Адана, се трупа смет от Германия, Великобритания и Италия - в ями, в реките, край пътищата. Тези боклуци не се рециклират, макар че тъкмо с тази цел са докарани в Турция. Пред web.de Седат Гюндогду от университета в Адана казва: "Европейските граждани трябва да знаят едно: отпадъците, които те така грижливо сортират, не отиват във фабрики за рециклиране".

Официално пластмасовите отпадъци трябва да се рециклират в пластмасов гранулат. Но както за германските, така и за турските фирми излиза по-евтино всичко да се изсипе просто на някое открито сметище и да бъде изгорено, пише DW. 

Преди половин година и Интерпол предупреди, че незаконните сделки с пластмасови отпадъци се увеличават в световен мащаб.

Природозащитниците се опасяват, че проблемът с европейския боклук, който се паркира в Турция и в други страни по света, става все по-тежък в резултат от пандемията и огромното количество изхвърлени маски, ръкавици и други медицински отпадъци.

"Турция се превръща в сметището на Европа", казва пред германския "Тагесцайтунг" Нихан Темиз Ата от Средиземноморската група на Грийнпийс. Той потвърждава, че положението е особено тежко в низината край Адана, която е една от най-плодородните в Турция.

Природозащитници призовават вносът на пластмасови отпадъци да бъде забранен. Но турските политици остават глухи за искането - в рециклирането на отпадъци са заети почти 1 милион души.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК