Защо е важно да приемаме богати на магнезий храни

Дефицитът на този минерал може да доведе до затлъстяване и диабет

17.02.2022 | 12:50 Редактор: Теодора Патронова
Защо е важно да приемаме богати на магнезий храни

Ако на организма ни му липсват минерали, тъй като те вече са изключени от индустриално обработените храни, то това е причината често да се развива склонност към преяждане.

А един от минералите, които най-много липсват на тялото, е магнезият. Така ние ядем все повече от тези преработени храни, пълни с празни калории, които ни карат да напълняваме все повече и повече, но без да задоволяват хранителните ни нужди. Ако след това прибягваме до чести диети и средства за отслабване, които обикновено са особено бедни на магнезий, се създава порочен кръг.

В допълнение, дефицитът на магнезий има последствия върху организма като цяло.

Магнезият и витамините от В-групата работят в тясно сътрудничество, за да регулират храносмилането, усвояването и пълноценното използване на протеини, мазнини и въглехидрати от организма ни. Те правят това чрез активиране на специфични ензими.

Ако липсва магнезий, усвояването на редица основни хранителни вещества намалява. В резултат на това може да се развие различна клинична картина. Основно се наблюдават колебания на кръвната захар, които рано или късно могат да доведат до затлъстяване и диабет.

Ако към дефицита на магнезий се добави и стрес, шансовете за наддаване на тегло се увеличават. Хормонът на стреса - кортизол, прави загубата на тегло почти невъзможна, особено когато стресът се превърне в хронично състояние. 

Богати на магнезий храни са амарант, киноа, водорасли, тиквени семки, слънчогледови семки, бадеми, зеленолистни зеленчуци и бобови растения. Важно е тези храни да бъдат включени в ежедневното меню.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК