Киото ще наказва хората, оставящи домовете си празни дълго време

Очаква се наличностите на празни жилища да надхвърлят 20 млн. през следващите 20 години

17.02.2022 | 12:02 Редактор: Теодора Патронова
Киото ще наказва хората, оставящи домовете си празни дълго време

Древният японски град Киото обмисля данък, за да се справи с демографските предизвикателства в страна, в която населението намалява с темп от около 1500 души на ден, а наличностите от празни жилища се очаква да надхвърлят 20 млн. през идните две десетилетия, пише Financial Times.

Макар проблемът с акия – жилища, които са били изоставени заради смъртта на собствениците им и отказа на наследниците им да се грижат за тях, да засяга цяла Япония, Киото ще бъде първата местна власт, която ще наказва хората, оставящи домовете си празни за продължителен период.

Въпреки многобройните храмове, светилища и традиционни риокан хотели и обекти от световното културно наследство, които са магнит за туристите, Киото е сред най-задлъжнелите градове в Япония.

Ако данъкът се окаже успешен, той може да се превърне в модел за други местни власти. Десетилетия наред властите в страната не успяват да разрешат проблема, заради който някога очарователни жилищни квартали може да бъдат осеяни с порутени къщи, които привличат вредители или често се използват за сметища от хора, които са твърде мързеливи, за да спазват строгите правила за рециклиране.

Планът на Киото за данъка е усилие за намеса, преди жилищата да станат необитаеми. Властите твърдят, че първоначално ще се насочат към 15 хил. празни домове, които според тях чрез данъчен стимул може да бъдат отдадени под наем, ремонтирани или продадени.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК