Българският вариант на "Златната книга на песните" ще бъде изложен в Сорбоната

Изданието е специално подготвено, за да привлече внимание към историята ни 

14.02.2022 | 19:52 Редактор: Ваня Кузманова

Български вариант на "Златна книга на песните" ще бъде изложен в Сорбоната. Ръчно изработеното издание с откъси от творби на Ботев, Яворов, Вапцаров, Раковски и Левски е специално подготвено от български екип, за да привлече вниманието към историята ни.

Христо Ботев влиза отново в Сорбоната със златни букви. Това става в книга, изработена от дърво и тежаща около 30 кг. С внушителните си размери и уникална изработка тя се нарежда до световни шедьоври като атласа "Кленке" и "Дяволската Библия". Зад труда стоят изследователят и публицист Иван Тренев и проф. Евгений Сачев. 

"Преди 2 години бях в Сорбоната и там прочетох златното четиристишие на Христо Ботев, което от години исках да видя. Не ми позволиха да го снимам с камера, тъй като е в специална колекция на Сорбоната. Аз и екипът, с който работим, решихме, че трябва да направим български вариант и да се занесе там отново, за да може да бъде достъпно до всички", разказа публицистът Иван Тренев. 

Дали прочутият Ботев стих е изписан със златни букви в Сорбоната е един от най-спорните въпроси от близкото минало. Досега се твърдеше, че има стих на Ботев, гравиран на третата или четвъртата колона в редицата на "Великите поети на Европа". Много експерти обаче се съмняваха. 

"Това, което правим, е послание не към миналото, а към бъдещето. Книгата представлява най-голямото културно събитие по т.нар. културна дипломация, която много ни липсва и е много важна по днешните културно-исторически проблеми", каза професорът по културно наследство и национална сигурност Евгений Сачев. 

Книгата е изработена от майстор дърворезбарят Николай Симеонов в духа на 19 век. А буквите вътре в нея са изписани с 23-каратово злато. 

"С пластиката и стилистиката на орнамента съм опитал да възпроизведа тази епоха. Самото дърво е от широките Алпи. Корицата е нисък релеф, а композицията е изградена от свитъци, които символизират писаното слово", разказа майстор дърворезбарят Николай Симеонов. 

Българският вариант на "Златната книга на песните" ще бъде изложена до края на годината в Сорбоната

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК