Ето кои храни са богати на калий и трябва да включим в менюто си

Калият регулира баланса на течности и минерали вътре и извън клетките на тялото

09.02.2022 | 21:50 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои храни са богати на калий и трябва да включим в менюто си

Замисляли ли сте се дали чрез храната, която приемате, си набавяте и достатъчно количество калий?

Калият е минерал, който помага на мускулите да се съкращават. Той регулира баланса на течности и минерали вътре и извън клетките на тялото и поддържа нормалното кръвно налягане. Затова той е неизменна част от здравословния хранителен режим, към който всеки следва да се стреми.

Кои храни са богати на калий?

Много от храните, които човек всекидневно консумира, съдържат калий.

В големи количества минералът се открива в пресните плодове и зеленчуци, по-конкретно в бананите, портокалите, пъпеша (медена роса), кайсиите, грейпфрута и някои сушени плодове, като сини сливи, стафиди и фурми.

Високо съдържание на калий съдържат и вареният спанак, варените броколи и картофи, гъбите, грахът, краставиците, тиквичките, тиквите и някои зеленолистни (напр. марулята).

Пасирани или под формата на сок, тези плодове и зеленчуци запазват своето високо съдържание на калий. Препоръчва се портокалов сок, доматен сок, сок от сливи, кайсиев сок, сок от грейпфрут.

Някои млечни продукти, като прясното и киселото мляко, също са с високо съдържание на калий, като е най-добре те да бъдат с ниско съдържание на мазнини или да са изцяло свободни от мазнини.

Някои риби също съдържат калий. Това са рибата тон, халибутът, треската, пъстървата, скалната риба. От бобовите култури се препоръчват - боб Лима, Пинто боб, фасул, соя, обикновена леща.

Други източници, богати на калий, са:

Заместителите на солта, меласата, месото от домашни отглеждани птици, кафявият ориз, както и други пълнозърнести храни.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК