Полезно или вредно: Какво се случва с тялото, ако консумираме често масло?

Експерти по хранене смятат, че то е в основата на редица отрицателни ефекти в метаболизма

02.02.2022 | 23:00 Редактор: Жаклина Иванова
Полезно или вредно: Какво се случва с тялото, ако консумираме често масло?

Маслото е един чудесен млечен продукт, който участва от векове в кухнята на много народи. То е противоречив продукт, защото в зависимост от гледната точка може да се разглежда едновременно като полезен и като вреден, като тези определения зависят преди всичко от консумираните количества. Ето защо маслото може да влезе едновременно в списъците и с добри и лоши храни.

Може би звучи невероятно как един продукт може да е едновременно полезен и вреден, но всичко зависи от консумираното количество. Някои експерти по хранене смятат, че маслото е в основата на редица отрицателни ефекти в метаболизма, като напълняване, влошен липиден профил, чернодробни заболявания. Но такава връзка може да се открие при прекомерна консумация на масло в големи количества.

Според WebMD, маслото има и невероятни ползи за здравето, защото е много богат източник на калций, витамин А, Е, D. Маслото е богато на наситени и ненаситени мазнини. Наситено е и на калории. Само в една супена лъжица масло се съдържат приблизително 102 калории. Маслото не съдържа фибри, въглехидрати, захари.

Какво се случва в тялото, ако всеки ден консумирате масло?

Мазнините не са враг на нашето тяло. Ако се консумират в излишък, това може да има отрицателни ефекти върху организма. Но умерената консумация на мазнини всъщност е много важна, защото мазнините отговарят за редица процеси в организма, преноса на вещества, витамини, хормони.

Маслото може да помогне в намаляването на телесните мазнини

Тъй като маслото съдържа и полезни мазнини, в умерени количества консумацията му може да допринесе за намаляване на мастната тъкан в тялото. Мастните киселини в маслото стимулират червата и черния дроб в изпълнението на техните функции, което води до освобождаване на енергия. Ако спазвате диета, бедна на захари и прости въглехидрати, но включите полезни мазнини, моно- и полиненаситени мастни киселини в диетата си, намиращи се и в маслото, това ще ви помогне да редуцирате мастната тъкан.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК