Кои са храните, които провокират болка?

Бъдете внимателни с консумацията им

28.01.2022 | 21:27 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които провокират болка?

Все по-често обръщаме внимание на това как храните и напитките, които консумираме всеки ден, се отразяват на нашето здравословно състояние. В зависимост от вида и качеството им, те биха могли да ни осигурят повече енергия, добро настроение, да ни помогнат да поддържаме в баланс нивата на кръвната захар, кръвното налягане, холестерола. Или обратното, има храни, след чиято консумация се усещаме мудни, подути, а и някои болки се обаждат. Вижте за кои по-точно да внимавате.

Млечни продукти

Знаете ли, че според западни изследвания, 75% от хората по света губят способността си да усвояват правилно млечните продукти. Това се случва с напредването на възрастта, когато се изчерпва ензимът, разграждащ лактозата.

Ето защо при някои хора могат да се появяват неразположения като подуване на корема, коремни спазми, метеоризъм или диария. Според някои учени, хората с артрит също трябва да ограничат консумацията на млечни продукти.

Соя

Соята обикновено се среща в широк спектър от продукти, включително тофу, соево мляко, соев сос и вегетариански заместители на месото. Неферментиралите соеви продукти съдържат фитинова киселина, която нарушава усвояването на хранителните вещества и дразни лигавицата на червата. Това не само може да допринесе за възпаление, но може да причини и симптоми като болки в ставите, хранителни дефицити, кожни обриви и други.

Някои зеленчуци

Домати, картофи, патладжани, люти и нелюти чушки. Въпреки че са полезни за здравето ни и повечето хора нямат проблем с тяхната консумация, все пак те могат да предизвикат множество неблагоприятни симптоми, като болки в ставите, мускулни болки, стомашни неразположения.

Месо

Според западни изследвания, ограничаването на консумацията на червено месо и колбаси, може да има значителни ползи за здравето ни. Учените смятат, че това е свързано с повишеното възпаление, което се смята за основна причина за хроничните болки.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК