Работата в офис носи редица проблеми за здравето ни

Организмът се нуждае от постоянно движение през целия ден

31.01.2022 | 07:52 Редактор: Искра Ангелова
Работата в офис носи редица проблеми за здравето ни

Работата в офис обикновено е свързана с много стрес. Наред с него, рисковете за физическото и психическото здраве също не са малко. Въпреки че за мнозина други видове работа биха се сторили опасни за здравето, високорискови и дори екстремни, работата в офис среда носи своите опасности за здравето във физически и емоционален план. Това показват редица данни от проучвания, цитирани от healthdigest.com.

Според изследване, публикувано в списание Insider, около 86% от възрастните, работещи в офис и седящи през по-голямата половина на деня, са обездвижени, което води до повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, мускулно-скелетни нарушения, венозни тромбози, неврологични заболявания и заболявания на периферната нервна система.

Компенсирането на заседналия начин на живот с двигателна активност е жизненоважно, но често е недостатъчно. Организмът се нуждае от постоянно движение през целия ден, за да функционира правилно. Движението стимулира работата на сърдечносъдовата система и намалява метаболитните смущения, свързани с редица други заболявания.

Работата в офис предполага и повишен риск от дихателни заболявания, алергии, смущения, защото помещенията са климатизирани, затворени и често в тях работят много хора накуп. Освен това в много работни офиси, помещаващи се в сгради с мухъл, плесени, потенциално токсични бактерии, рискът от поява на свързани с тези патогени заболявания е голям.

Климатиците и лошото и недостатъчно проветряване не са единственият проблем, повишаващ риска от белодробни заболявания. Фините частици от хартията, принтерите и други офис пособия, насищат въздуха в офис помещенията, попадат в дихателния тракт и се натрупват там с течение на много дълго време. Това е още една предпоставка за белодробни заболявания, влошена дихателна функция, астма, алергии.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК