Спорният проект "Ето къде си" ще представи България на биеналето във Венеция

Авторът е убеден, че ролята на съвременното изкуство е да задава въпроси

14.01.2022 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

Проектът "Ето къде си“ на артиста Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова ще представя тази година България на биеналето във Венеция. Той включва картина на прах и отпадъци и инсталация, показваща слабите места в архитектурата. Проектът предизвика негативни коментари, а художници отправиха апел към министъра на културата да ревизира българското участие.

В основата на проекта "Ето къде си" е картина с мащаб 40 кв.м. На нея са изобразени прах боклуци – такива каквито артистът Михаил Михайлов открива в ателието си. Според него творбата е метафора на човешкото съществуване и следите, които оставяме след себе си. 

"Концепцията на тази серия е, че прахът, който се събира в моето ателие аз го трансформирам с цветни моливи в рисунка. Зрителят трудно прави разлика между истинския и нарисувания прах. Прахът е част от нашето съществуване, аз искам да създам нова стойност", разказа артистът Михаил Михайлов.  

Картината няма да е представена традиционно, а ще играе в пространството. В проекта има заложена и друга тема. 

"Метафора на слабите места в архитектурата, метафора на слабите места в човешкото тяло, инспирирано от времето на пандемия, прекарах времето в ателието си, инспириран бях от капещ таван, това пресъздава нарушенията в архитектурата, намирам нарушения в земната сфера", допълни артистът. 

Освен картини, част от изложбата е и инсталация – символ на намесата в архитектурата. 

Авторът е убеден, че ролята на съвременното изкуство е да задава въпроси. Въпроси обаче буди и неговото изкуство у много художници. Валентин Кардамски с пост във Фейсбук отправи апел към министъра на културата да обърне внимание какво ни представлява на фестивала за съвременното изкуство. 

По непотвърдена информация наемът за отреденото за България пространство във Венеция е 80 000 евро с ДДС. Сумата е осигурена от бюджета на Министерството на културата. А стойността на самия проект е 60 000 лв. Министърът на културата отказа коментар за Bulgaria ON AIR. 

Вижте повече в репортажа Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК