България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложбата "Магическа светлина" - фотографии показват тайнствата на пещерите

Разговор с оператора доц. д-р Красимир Андонов и фотографа Алекс Самунджи в ефира на "България сутрин"

16.11.2021 | 09:28 Редактор: Жаклина Иванова

"Магическата светлина": Фотографии на светлина и култ. Изложбата може да бъде посетена до 28 ноември в Националния музей "Земята и хората".

"На откриването на изложбата успяха да присъстват доста хора. Пространството беше подходящо за подобен вид изложба, тъй като двете неща са свързани. Когато видяхме наредени нещата, си казахме, че един труд, който продължи 4-5 години, има завършек", сподели операторът доц. д-р Красимир Андонов в студиото на "България сутрин".

А идеята за изложба с фотографии на пещерни образувания е дошла още в ученическите му години.

"Повече от 7 години работим по този проект. Може би 3 години искаме да го завършим. В момента, в който си построим теория или линия, за да кажем това, което се знае до момента, изскача нещо ново", обясни фотографът Алекс Самунджи.

Той посочи, че теорията за "загадъчните скални ниши", която твърди, че са копани от мъже, навършили пълнолетие, за да докажат мъжествеността си, не е правилна. А причината - повечето са еднакви като форма и различни хора няма как да ги направят, затова най-вероятно са дело на майстор, смята фотографът.

"Снимането на тази светлина на пещерните образувания е доста трудно. Методът, който използваме, е да провокираме това светене със светлината на силна светкавица. В абсолютния мрак изведнъж светва нещо зелено, което не е много силно", разясни доц. д-р Красимир Андонов пред Bulgaria ON AIR.

Това, което се случва в тези снимки, е комбинация в един и същи кадър, без фотошоп, на реална светлина и светлината на пещерните минерали, уточни операторът.

"Това дава усещане за пространство и реална част, която изглежда така както изглежда с нормални очи, и такава, която изглежда магически", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК