Какво да ям, когато съм болен?

Организмът в такива моменти се нуждае от повече витамини, минерали и антиоксиданти

14.01.2022 | 11:17 Редактор: Здравко Черкезов
Какво да ям, когато съм болен?

При настинка, грип или вирусна инфекция тялото ни отслабва, защото имунната система се бори с атаката на тези патогени, причиняващи заболявания. Организмът в такива моменти се нуждае от повече витамини, минерали, антиоксиданти, които да помогнат на имунната система да се пребори по-бързо.

Когато имунната система се бори с инфекциите, тя освобождава малки протеини, наречени цитокини, които имат за задача да се справят с елиминирането на вируса, причинил атаката. Те са важни за борбата, която имунната система води, но от друга страна изискват много енергия и ресурс, което понижава апетита и води до цялостно изтощение, умора, липса на енергия.

Храносмилането и метаболизирането на храната също е нещо, което изисква енергия от организма. Ето защо, ако ядете тежки, мазни, вредни храни, това ще донесе още повече изтощение на тялото. Вместо това има някои храни, които не само не изискват толкова енергия за обработка, но и повишават енергията, доставят ценни хранителни вещества и подпомагат имунната система.

Кои са храните, които е добре да ядете, когато сте болни?

Банани

Бананите са пълни с фибри, калий, цинк, витамини. Всички те помагат за възстановяването на организма при боледуване. Те са източник и на големи количества витамин С, важен за имунната система.

Пилешка супа

Пилешката супа е много важна, когато сте болни и това е известен факт от векове. Тя е богата на колаген и протеини, които са много нужни на организма, за да се пребори с инфекцията. Топлият пилешки бульон спомага за това да останете хидратирани, осигурява електролити, полезни въглехидрати и белтъчини, от които тялото се нуждае, за да оздравее по-бързо.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК