Как да се справим с мускулните крампи?

Важно е да не правим упражнения веднага след хранене

05.01.2022 | 12:57 Редактор: Жаклина Иванова
Как да се справим с мускулните крампи?

Крампите са един от най-често срещаните проблеми с мускулите, които могат да са истински болезнени и трудно поносими. При настъпване на силни спазми в мускула болката може да е изключително силна, а схващането - ужасяващо. Крампите могат да настъпят по всяко време, особено през нощта или при натоварена физическа активност.

Според клиника "Майо", един от най-добрите начини за облекчаване на крампи и овладяването на силното схващане на мускула е разтягането и масажирането. Те помагат за отпускането на скования мускул и връщането му обратно в нормален режим на работа.

Тежките мускулни спазми понякога се налага да бъдат овладявани с инжекции или специални медикаменти. Ето защо е от голямо значение да потърсите лекарска помощ, ако изпитвате силни крампи, особено ако се появяват често.

По-леките крампи обикновено могат да се овладеят с прилагането на топъл компрес върху схванатия мускул. След премахването на топлия компрес е добре да се постави студен, а след това да се масажира, съветва healthdigest.com. Редуването на топъл със студен компрес, придружено с масаж, е добър начин да се стимулира отпускането на мускула и подобряване на кръвообращението в него.

Как да предотвратите появата на мускулни крампи?

Причините да се появят крампи са много. Обикновено се случват заради претоварване на мускулите при работа, тренировки, упражнения. За да избегнете схващанията, трябва да проследите кои дейности ги предизвикват и да ги ограничите. Ако тренировките ви са причината за поява на силни крампи, не забравяйте преди започване на натоварването да загреете и да разтегнете мускулите достатъчно добре.

Важно е да не правите упражнения веднага след хранене. Това също може да е една от причините да страдате от чести мускулни спазми. Намаляването на приема на кофеин също би могло да допринесе за намаляване на честотата и интензитета на крампите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК