Ето как да се справим със схващанията на мускулите

Стегнатите и напрегнати мускули могат да се превърнат в кошмар

11.05.2021 | 13:18 Редактор: Тодор Петров
Ето как да се справим със схващанията на мускулите

Стегнатите и напрегнати мускули могат да се превърнат в кошмар не само след прекалено интензивна тренировка, но и при бездействие. Схващанията на мускулните влакна могат да накарат мускула ви да се стегне и скове до болезнена степен. В такива моменти се нуждаете от лесно и бързо облекчение.

Ако сте вкъщи е най-добре първо да масажирате мястото на схващането, където мускулът е най-напрегнат и скован. Може да отнеме време, докато се отпусне.

Можете да приложите и малко топлина, за да отпуснете схванатите и стегнати мускулни влакна. Направете топъл компрес или приложете електрическа възглавница, ако разполагате с такава. Топлината може да подпомогне намаляването на възпалението и сковаността, пише healthline.com.

Сковаността на бедрените мускули и тези на прасеца са често явление както при трениращи хора, така и при такива, които обичат да седят с кръстосани крака. Позата на седене, при която коленете са под таза, също е една честа причина за поява на сериозни схващания в бедрените мускули.

За да облекчите схващания и пренатягания на квадрицепсите на бедрата, масажирайте краката си с валяк с твърда пяна. Можете да правите упражнения с него, включващи търкалянето му по цялата дължина на бедрото и подбедрицата, както и седалището. Това ще освободи напрежението в мускулите и ще намали схващанията и болката

Други добри начини да намалите стреса в тялото, който оказва влияние върху всяка мускулна група, са йогата и медитацията. Мускулната стегнатост и пренапрежение могат да бъдат успокоени чрез подходящи дихателни техники, както и упражнения за гъвкавост и мобилност.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК