Защо кралското семейство не е искало Елтън Джон да свири на погребението на Даяна?

От Бъкингамския дворец не са харесали песента Candle in the Wind

03.01.2022 | 08:56 Редактор: Искра Ангелова
Защо кралското семейство не е искало Елтън Джон да свири на погребението на Даяна?

Нови правителствени документи, разкрити пред целия свят, показват какво се е случило зад кулисите преди изпълнението на Елтън Джон по време на погребението на принцеса Даяна през 1997 година.

Оказва се, че от Бъкингамския дворец не са харесали песента Candle in the Wind, която Джон е бил избрал за тъжния повод, както и леко променения ѝ текст. Въпреки това, деканът на Уестминстърското абатство е изпратил лична бележка до възрастен член на кралското семейство, съветвайки изпълнението да бъде допуснато.

Текстописецът на Елтън – Бърни Топин – пише песента, която е била в чест на Мерилин Монро. За погребението на Даяна той променя малко текста и вместо "Сбогом, Норма Джейн", което е истинското име на Монро, се пее "Сбогом, английска роза" в чест на покойната принцеса. Според правителствените документи, от двореца са се притеснявали, че думите са твърде сантиментални и това е била причината песента да бъде подложена на дискусия.

Преподобният д-р Уесли Кар обаче се застъпва за промяната и изпраща бележка с молба песента да бъде одобрена. Според него, изпълнението на Елтън е било една от повратните точки в погребението, където се изисква смелост. "Промяната е нещо необичайно и представлява модерния свят, на който принцесата беше лице", пише Кар в молбата си. Той допълва, че нещо класическо или хорово изпълнение ще бъде абсолютно неприемливо за тъжното събитие.

"По-добре да бъде променената песен на Елтън Джон (познат на милиони, а музиката му беше една от любимите на принцесата), която ще бъде много трогателна", пише той. Кар разкрива, че музикантът е написал нови думи в песента, чийто оригинал вече обикаля радиостанциите и се пее от цялата нация в чест на Даяна. "Използването ѝ тук би показало въображение и щедрост към милионите, които се чувстват лично опечалени: това е популярна култура в най-добрия си вид", пише още Кар.

Преподобният зачеква и темата за твърде сантименталните думи, според двореца. Според него, ако това наистина е така, в което няма нищо лошо, имайки предвид цялостното настроение на нацията, те може да не се увековечават на хартия, а просто да бъдат изпети от Джон по време на погребението.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК