Митове за стреса, в които не трябва да вярваме

В повечето случаи те ни вредят

01.01.2022 | 09:32 Редактор: Теодора Патронова
Митове за стреса, в които не трябва да вярваме

Може би няма човек, на когото да не му е ясно, че стресът е част от ежедневието ни. Доста често си казваме, че нямаме време, правим се, че не го забелязваме. Водим се от погрешни вярвания за стреса, които в повечето случаи ни вредят. Вижте някои от тях.

Мит: Ако игнорирате стреса, той ще изчезне

Това е "стратегия" за справяне със стреса и тревожността, която следват много хора. Всъщност игнорирането на стреса и нерешаването му ни излага на редица рискове като сърдечни заболявания, стомашно-чревни заболявания, репродуктивни проблеми, проблеми със съня, наддаване на тегло, разстройства на настроението и други.

Мит: Силата на волята може да преодолее стреса

Според д-р Джон Майер, хората се нуждаят от механизми за справяне и промени в начина на живот, за да управляват стреса. Така че, не е достатъчно само да кажем на някого това или дори на нас самите, ако не предприемем промени в начина си на живот, които да са градивни и положителни за нас.

Мит: Стресът няма да попречи на вашия мисловен процес

Погрешно! Когато сме под влияние на стрес, трудно събираме мислите си, не можем да вземем адекватно решение, объркани сме, забравяме. Западни психолози смятат, че стресът може да доведе до изкривено или параноично мислене при хора, които са предразположени към тези психични проблеми.

Мит: Стресът е мотиватор

Въпреки че в малки количества стресът има положителен ефект, като мотиватор действа временно. Разбира се, важно е да се прави разлика и между стрес и стимул. Когато си поставим цели, полагаме усилия да ги постигнем, понякога има пречки, забавяния, които ни създават напрежение. Имаме стрес, но успяваме да постигнем желаното. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК