Стъпка по стъпка към любовта: Баща осиновител написа книга за кандидат-родители

Според Павлин много важно е да не се крие от детето, че е осиновено

31.12.2021 | 14:43 Редактор: Теодора Патронова

Стъпките на осиновяването в книга, написана от баща от Русе, който чака своето дете близо 2 години. От 3 години мъжът и момчето вече са семейство. 

Павлин осиновява Емо преди около 3 години. Решението е дълго обмисляно, а самият процес отнема 2 години. За това време той преминава и обучение за кандидат-осиновители. И до ден днешен помни първата им среща.

"Беше едно първоначално влюбване като се видяхме, защото веднага се харесахме. Служителката от социално подпомагане ми каза: може да мислите 1 месец. И аз ѝ казах: О, не няма да мисля 1 месец. веднага вземам Емо", разказа Павлин Петров.

Павлин е експерт в БЧК - Русе от над 20 години, педагог и психолог по специалност. Емо живеел в Лом при третото си приемно семейство.

"Отивате в отдел за Закрила на детето, там се чакате, Емо идва, спомням си, че го взех с 3 чанти буквално и с приемо-предавателен протокол. Колкото и странно да звучи, няма друг механизъм за предаване. С този протокол е казано, че ти вече си законният му родител", каза Павлин Петров.

Двамата тръгват към първия си общ дом в Русе, вече като семейство.

Павлин описва всички важни съвети при осиновяване в книга за кандидат- родители. А Емо вече мечтае. 

"Да помагам на водните животни, също и да вземам боклуците от водата и някое животно, ако е болно да го лекувам. Искам да съм силен, да съм бърз. Който силно иска нещо, то става, става и заради дядо Боже", каза Емо.

Според Павлин много важно е да не се крие от детето, че е осиновено. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК