Млад възрожденец се превъплъщава в Христо Ботев, учи децата на родолюбие

По време на пандемия Искрен Красимиров се опитва да предаде любовта към историята чрез онлайн уроци

28.12.2021 | 18:10 Редактор: Здравко Черкезов

По стъпките на националните ни герои, но онлайн. Искрен Красимиров – режисьор, актьор, учител, а от тази година и писател, вече 4 години учи българските деца на родолюбие, превъплъщавайки се в Христо Ботев. 

Уроци по родолюбие, обиколки по градовете, възпитаване на патриотизъм и връщане на децата към националните им корени. Авторът  на проекта "Незабравимата България" Искрен Красимиров, или Христо Ботев за децата, споделя, че тази година обиколката е била по-различна. 

"Отново правехме уроците, но не беше същото. Нямаше я тази емоция от живия досег. Представете си ме мен с униформата. Най-голямото вълнението, когато ме пипнат, униформата, брадата и така става интимно и задушевно, а в онлайн средата тези неща липсваха и беше трудно", признава артистът.

Най-голямото предизвикателство пред Искрен тази година са били точно онлайн уроците и предаването на емоцията от възрожденската ни история от разстояние.

"Те, нали знаете, като деца се разсейват – хапват, пийват, кой внимава, кой не. Друго е като се съберем в една зала, представете си с 200-300 деца викат "Ботев, Левски" – пеем, скандираме и става нещо наистина неповторимо", разказва авторът на "Незабравимата България".

"Направих едно 4-месечно турне, тогава мерките бяха по-хлабави и условията позволиха и наистина беше много вълнуващо – у нас, в чужбина. Посетих нашите сънародници в Лозана и беше много емоционално. Не се бяха събирали от 2 години", добави той. 

И въпреки трудностите пред работата му в условията на пандемия, не забравя, че е приел проекта си като мисия децата да знаят и да обичат българската история. Дори самият той се преквалифицира в работата си. 

"От филмов режисьор, актьор станах писател и написах книга за Ботев. Нали знаете, по принцип от книга се прави сценарий за филм, но аз обърнах процеса", сподели Искрен. 

Вече близо 10 години Искрен Красимиров изследва живота на националните ни герои, за да ги пресъздаде във филмите и книгите, които създава.  За своеобразния млад възрожденец обаче контактът с хората остава на първо място. 

"Пожелавам си за новата година едни по-нормални условия да се върнем към старата нормалност  –  не новата, в която някои ни вкараха. Да се докосваме, прегръщаме ,да сме хора и да обичаме героите си, разбира се", пожела си  младият възрожденец.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК