Как възглавницата може да повлияе негативно на здравето ни

Болките във врата са един от страничните ефекти на лошия сън

27.12.2021 | 09:03 Редактор: Искра Ангелова
Как възглавницата може да повлияе негативно на здравето ни

Събуждате ли се с болки във врата? Причината за това може да е във възглавницата ви или по-точно в няколкото броя възглавници, върху които спите.

Много хора добавят още възглавници към основната, за да повдигнат главата си, за да гледат телевизия или филм, докато заспят, за да четат любимата си книга преди лягане. Така заспиват върху по-висока подпора под главата си, а това е истински вредно както за гръбнака, врата и скелета, така и за цялостното здраве.

Липсата на достатъчно сън се свързва с повишен сърдечносъдов риск, консумация на повече калории, затлъстяване, повишен стрес, риск от диабет. При недоспиване мотивацията за движение и тренировки също силно намалява, покачва се раздразнителността и влошаването на продуктивността. При хронично недоспиване се покачва и рискът от инфаркт и инсулт.

Според healthline.com, когато редовно се наспиваме добре, ние не само понижаваме всички изброени рискове за здравето, но също така се подобряват паметта, концентрацията, мозъчните функции, производителността. Атлетичните резултати също се подобряват наред с имунната система, сърдечносъдовата функция, благодарение на по-ниските нива на общо възпаление в тъканите.

Болките във врата са един от страничните ефекти на лошия сън. А лош сън може да възникне без да страдате от недоспиване или да се будите често. Той може да се дължи на неудобната ви възглавница или на факта, че спите върху повече от една възглавници.

Според проучване от 2016 година, публикувано в списание Peer J и цитирано от healthdigest.com, приблизително 25% от хората в цял свят страдат от болки във врата заради неудобна възглавница или заради спане върху прекалено висока възглавница.

Възглавницата трябва да дава на тялото подходящата опора. Тя не трябва да предизвиква извивки в гръбнака в която и да е част от него, защото това се отразява на врата и целия гръб, а оттам на крайниците и цялото тяло. Неудобната, прекалено висока (няколко възглавници) или твърде ниска възглавница има своите негативни отражения върху врата, скелета, мускулите.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК