Това трябва да правим за здрава кожа през зимата

Използвайте овлажнител за въздух

27.12.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Това трябва да правим за здрава кожа през зимата

Въпреки че обичаме зимата и празниците, които идват с нея, уютните пуловери и горещия шоколад, не обичаме как температурата се отразява на кожата ни. Изглежда, че за една нощ кожата ни преминава от подхранена и плътна към суха и напукана.

"През зимата естествено има по-малко влага във въздуха поради околната среда и абразивните условия, като вятъра. Вътрешните фактори като централното отопление също могат да намалят нивото на влажност във въздуха", обяснява дерматологът д-р Денди Енгелман пред InStyle.

Всичко това прави по-трудна задачата за поддържането на естествени защитни масла в кожата, които действат като бариера срещу агресорите от околната среда. В резултат на това влагата се изтегля, което причинява сухота и напукване.

Но не е нужно проблемът да бъде перманентен. Няколко експерти споделят своите съвети за това как да се грижим за кожата си през зимата, както и как да използваме продуктите, които вече имаме у дома.

1. Използвайте овлажнител за въздух

Чрез поддържането на влагата във въздуха в оптимални стойности - около 40-60%, овлажнителите помагат за защита на кожата ви. Д-р Енгелман препоръчва да се насочите към уред, който предотвратява растежа на мухъл и бактерии, както и такъв с изпарителна система, която ще помогне за отделянето само на чист и хидратиран въздух.

2. Избягвайте горещите душове

Знаем, че през зимата е доста изкушаващо да влезете в банята и да пуснете най-топлата вода, под която може да издържите. По този начин не само се изчиствате от мръсотията на деня, но се успокоявате и затопляте. Освен това, затопляте и банята, което е огромен фактор при сапунисването, бръсненето и други дейности, които изискват да излезете от топлия уют на душа.

За съжаление, горещата вода е един от основните противници на здравата кожа. Тя премахва естествените мазнини и може да причини сухота, напукване и дори лющене. Опитайте се да се къпете с хладка вода, за да запазите колкото се може повече хидратация в кожата, но в същото време да не изстинете.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК