С песен и с усмивка: Малките коледари на с. Негован наричаха за здраве и берекет

Хората в селото са щастливи, че традицията не е забравена

26.12.2021 | 19:50 Редактор: Жаклина Иванова

И на втория ден от Коледа на много места коледари продължават да обикалят домовете и да наричат за здраве и берекет. В Негован за първи път от много години песните на малки коледари огласиха селото.

С песен на уста и с усмивка на лице малките коледари обикаляха и наричаха за здраве и берекет. Възраждането на традицията носи радост, както на най-малките, така и на големите.

"В процеса разбрахме колко вълнение има и с каква радост очакват коледарите в селото. Децата много се вълнуваха, много бързо си научиха репликите, песните. Много се забавлявахме докато правихме упражненията в читалището", сподели библиотекарят-секретар в читалище "Култура" в село Негован Анна Илийчева.

Дружината не е голяма. За първи път децата се докосват до стария обичай коледуване. Най-малкият коледар е на 4 години, а най-големият - на 8.

"Те се разхождат из домовете. Хората ги даряват със сладкишчета, но първо коледарите трябва да кажат благословията си и песните си", обясни коледарят Калоян Иванов.

Хората в селото са щастливи, че традицията не е забравена.

"Най-голямото щастие. Аз съм човекът, който се бори усилено в това село да възродят всички традиции, както и грижата за младежта", сподели Гергана Митова.

Във всяка къща под звуците на тъпана децата наричат за здраве. Според народните вярвания наричанията на коледарите имат магическа сила и се сбъдват.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК