Балансът е ключов за храненето по време на празници

Доброто храносмилане е основната предпоставка за добро качество на живот

25.12.2021 | 12:55 Редактор: Теодора Патронова
Балансът е ключов за храненето по време на празници

Коледа и Нова година чукат на вратата, а освен за подаръците, добре е да се погрижим и за храносмилателната си система, за да стартираме годината в добро здраве и добра форма. 

Нека не забравяме, че всичко в живота ни се крепи на баланса. Често празненствата с изобилие от храна и алкохол стават причина за системно преяждане, което оказва много негативно въздействие върху стомашно-чревната система. А доброто храносмилане е основната предпоставка за добро качество на живот. 

Как да избегнем преяждането?

Има няколко златни препоръки, около които се обединяват диетолозите и обещават, че ако ги спазваме, ще успеем да се храним балансирано, макар и преминавайки от маса на маса. 

Предварително планиране. Пълноценното, балансирано хранене през всеки ден от годината е основата за това. За да го постигнем обаче, особено в натоварени периоди като коледно-новогодишните празници, е важно да планираме внимателно менюто си и да избягваме сериозни отклонения от него, въпреки дебнещите ни отвсякъде изкушения.

Прием на много вода. Голямото количество вода стимулира обмяната на веществата и помага за по-успешното контролиране на апетита. Важно е да пием вода между храненията, а не по време на хранене, като ежедневно се нуждаем от 2–3 литра течности. Освен вода, подходящи са и слаби билкови чайове (плодовите - по-рядко). 

Избягване на алкохола. Ясно е, че празниците и наздравиците вървят ръка за ръка, но нека не забравяме колко много натоварваме черния си дроб с консумацията на спиртни напитки. Препоръчително е да се въздържаме също от подсладени натурални сокове, нектари и всякакви газирани напитки. 

Повече движение. Специалистите препоръчват 60 до 90 минути умерено натоварване дневно. Можем без особено затруднения да го постигнем с две половинчасови разходки в енергично темпо, преди обяда и вечерята. 

Периодични фастове (циклично гладуване) и разтоварващи дни. Ако направим разтоварващ ден преди и/ или след празника, на празничната вечеря можем да се отпуснем и да си похапнем без угризения. По същия начин ще ни помогне и спазването на фаст – 16, 18, 20 или 24-часово гладуване, като през този период не се консумира нищо друго освен чисто кафе, чай и достатъчно количество вода. Идеята на фаста е да регулираме калорийния излишък от празничната трапеза. 

Правилото на пълната чиния. То е много лесно за спазване: без значение какво обичаме да хапваме, важното е на всяко хранене да консумираме количеството храна само от една чиния. Каквото сипем в нея със сядането на масата, това е всичко, което изяждаме. Без да я препълваме и без да си досипваме! 

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК