Силно желание за солена храна - може да има връзка с ендокринни заболявания

Налице е желание за солени храни, също така за алкохол и прием на повече кофеин

22.12.2021 | 20:31 Редактор: Ваня Кузманова
Силно желание за солена храна - може да има връзка с ендокринни заболявания

В умерени количества солта не само не е вредна за организма, но и необходима, за да се осигури дейността на редица метаболитни процеси. Но когато желанието за солени храни е постоянно и се проявяват допълнителни симптоми – в тези случаи е добре да се направи консултация със специалист.

Силното желание за консумация на солени храни по отношение на ендокринни заболявания, най-често се свързва с болестта на Адисон. Най-често се дължи на автоимунни промени, които водят до проявя на първична адренална недостатъчност.

Развива се частична или пълна деструкция на надбъбречната кора, която се проявява с недостиг на минерал- и глюкокортикоиди – алдостерон, кортизол. Заболяването се диагностицира в напреднал стадий, при деструкция на жлезата в над 80% от кората ѝ, като често първа изява е острата адренална криза, която е животозастрашаващо състояние.

При това заболяване се води до чести спадове на артериалното налягане. Когато ниското кръвно налягане е чест проблем и в комбинация с засилен глад за солена храна, това може да бъде показател за развитието на Адисонова болест.

Симптомите, характеризиращи т. нар. „изтощение“ на надбъбречните жлези се изразяват в трудно събуждане; изразена умора, която не се подобрява дори и от по-продължителен сън. Налице е желание за солено, солени храни, също така за алкохол и прием на повече кофеин.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК