Пилатесът – оръжие в борбата с остаряването

Гарантира перфектно здраве за дълго време

22.12.2021 | 20:55 Редактор: Тодор Петров
Пилатесът – оръжие в борбата с остаряването

Пилатесът е лека форма на гимнастика, която може да се практикува на всички възрасти и е изключително подходящ за по-възрастните. Този спорт не изисква специално оборудване и тренира мускулите в дълбочина, внимателно и бавно. Той гарантира перфектно здраве за дълго време!

Като за начало, понятието възрастен е изцяло субективно. Какво разбираме под възрастен? Кога се превръщаме във възрастни? Трябва да стане ясно, че има голяма разлика между реалната възраст и възрастта, на която се чувстваме! И все пак, каквато и да е възрастта, всеки човек има нужда да запази подвижността и гъвкавостта си. 

Ползите от пилатеса за възрастните: 

Подобряване на баланса и гъвкавостта 

С напредване на годините рискът от падане се увеличава и ориентацията в пространството отслабва. Съществуват упражнения от пилатеса, които се изпълняват в изправена позиция и подпомагат баланса и стабилността. Рискът от загуба на гъвкавост също намалява благодарение на него, защото тези упражнения стягат мускулите по цялото им продължение. 

Подобряване на стойката

С времето, гърбът има склонността да се извива, а раменете да отиват напред. Пилатесът подсилва тялото, а движенията подпомагат изправянето на стойката. Благодарение на този метод, ще преоткриете гордата походка – важен елемент за самочувствието. 

Подобряване на мускулната сила

Силата и издръжливостта ви ще се подобрят от пилатеса и ще се чувствате много по-енергични в ежедневието си. Тялото ви ще е много по-тонизирано благодарение на лекото, но в дълбочина натоварване, което ще позволи общото подсилване на тялото, пише френският "Екип".

Подобряване на подвижността

Пилатесът е спорт, който се практикува предимно на пода. Без резки движения, той е идеален за ставите. При пилатеса се запазват естествените извивки на гърба, което позволява изравняване на натиска върху междупрешленните дискове. Честото натоварване мускулите в дълбочина позволява стабилизиране на гръбначния стълб и таза, което води до по-голяма подвижност на цялото тяло. 

Ефикасен срещу остеопорозата 

Остеопорозата е болест на костите, засягаща 1 от 3 жени във възрастта след менопауза. Тя води до понижаване на костната маса и се характеризира с чупливост на костите. Видимите белези са гръбначно хлътване, водещо до намаляване на ръста и появата на гърбица. 

Пилатесът подобрява силата и костната маса. Честата практика ще укрепи още повече костите, като ги накара да се противопоставят на липсата на калций. Ето защо този спорт е много важен за превенция и борба с остеопорозата.

Превод от френски: Деница Костова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК