Скрити в скрина - германци пазят 5,75 млрд. марки

20 г. след въвеждането на еврото Бундесбанк продължава да обменя германската валута

16.12.2021 | 09:58 Редактор: Елеонора Танева
Скрити в скрина - германци пазят 5,75 млрд. марки

20 години след въвеждането на еврото все още не са обменени банкноти и монети от старите германски марки на стойност милиарди евро. По данни на Германската централна банка общата стойност на необменената валута в края на ноември е била 12,35 млрд. марки, което се равнява на 6,31 млрд. евро.

Парите са скътани на различни места. Асоциация за защита на животните в Саксония получила дарение на мебели - в тях се натъкнали на 27 700 марки. Вероятно парите са били забравени или пък са част от по-щедро дарение.

Членът на управителния съвет на централната банка Йоханес Беерман говори за „класическа случайна находка“: „Имате мебел, която всъщност се оказва сейф“.

През тази година в Бундесбанк са обменени банкноти и монети на стойност 43,1 млн. марки, около 22 млн. евро. 

20 години след въвеждането на еврото в повече от 30 клона на Бундесбанк се обменят неограничен брой германски марки.

По-голямата част от запасите с марки е обменена около въвеждането на новите евробанкноти и монети в началото на 2001/2002 г. Все още обаче не са върнати банкноти на стойност около 5,75 млрд. марки и монети на стойност около 6,6 млрд. марки, информира investor.bg. 

Някои от старите банкноти и монети вероятно никога няма да бъдат обменени - заради сантимент, а и не малко колекционерите са си ги запазили. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК