Болки при неправилна походка – ето как да избегнем изкривяването на гръбнака

Ходенето има много ползи за здравето

30.11.2021 | 23:05 Редактор: Жаклина Иванова
Болки при неправилна походка – ето как да избегнем изкривяването на гръбнака

Ходенето е най-естественото движение на тялото. Нашите тела са създадени да ходим и да се движим. Често обаче го правим неправилно. Може да изглежда съвсем лесно просто да ходите, но с неправилната походка могат да дойдат и редица здравословни проблеми, болки, изкривявания, които се отразяват на целия организъм.

Ходенето има много ползи за здравето. То се отразява положително на сърдечносъдовата система, белите дробове, костите, мускулите. Въпреки че ходенето може да изглежда като нещо, което няма как да сбъркате, това не е така. Неправилната походка може да се отрази зле на всички органи и системи, както и на скелета.

Какви са ползите от правилното ходене?

Правилното ходене може да се превърне в новата ви любима тренировка с ниска интензивност, която обаче има множество ползи за здравето. Правилното ходене подобрява сърдечносъдовата система, дихателната система, прави костите по-здрави, понижава стреса и теглото, подобрява и съня. Ходенето има положителен ефект и върху храносмилането. Ако ходите енергично всеки ден, ще се чувствате по-сити, с повече енергия и по-работоспособни.

Не е нужно да правите по 10 000 крачки всеки ден, за да се възползвате от ползите, които ходенето има. Достатъчно е да изминавате между 4 и 6 000 крачки с умерено към бързо темпо, за да се радвате на добро здраве.

Кои са грешките, които се допускат най-често при ходене и правят походката неправилна?

Не гледайте надолу

Едно невинно поглеждане надолу, докато ходите, се отразява върху цялата походка, върху правилната линия на гръбнака и съответно върху центъра на тежестта. Опитайте се да гледате напред, докато ходите. Така ще намалите риска от изкривяване на гръбнака и изместване на центъра на тежестта.

Тежко стъпване

Ако при ходене се "приземявате" тежко, това оказва влияние на ставите, сухожилията, гръбнака и кръста. Възможно е да се появят болки и дискомфорт. Ако удряте силно краката си при ходене, това причинява механичен стрес на ставите и съединителната тъкан навсякъде в тялото. Тялото се адаптира трудно към този стрес, от което може да произтекат редица проблеми. За да намалите този стрес, опитайте да контролирате тежестта на стъпките си, като олекотите "приземяването" на водещия крак.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК