Защо просото е подходящо за диабетици и какви са ползите му за здравето ни?

Богато е на минерали, витамини, антиоксиданти, въглехидрати...

22.11.2021 | 10:04 Редактор: Искра Ангелова
Защо просото е подходящо за диабетици и какви са ползите му за здравето ни?

Просото е зърнена култура с многовековна история. То има множество ползи за здравето. Богато е на минерали, витамини, антиоксиданти, въглехидрати, протеини и мазнини. Изключително гъвкаво зърно е, защото може да се приготвя по много начини, а и вирее в почти всякакви условия. Просото се използва за приготвяне на каши, мюсли, брашна, хляб, тестени закуски и изделия.

Едно от най-завидните качества на просото е, че не съдържа глутен. Това го прави подходящо за хора, които избягват глутена или имат някаква непоносимост към него. Успешно може да се използва вместо пшеница.

Кои са основните и най-важни ползи за здравето от просото?

Пълно е с хранителни вещества

Както повечето зърнени култури, така и просото съдържа богат набор от хранителни вещества и микроелементи. Сред тях са витамините от група В, витамин А, фолиева киселина, фосфор, магнезий, калций, желязо, според healthline.com. Просото е изключително богато на протеини и фибри. То е един от най-добрите източници на калций сред зърнените култури.

Богато на антиоксиданти

Просото е един от най-добрите източници на антиоксиданти. В него се съдържат фенолни съединения, които се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Това прави просото противовъзпалителна храна, полезна за сърдечносъдовата система. То има свойството да предпазва от диабет, артрит, заради противовъзпалителните си свойства, дори от някои видове рак, според International Journal of Food Properties.

Помага в контрола на кръвната захар

Просото се среща в различни сортове. Някои от тях са с нисък гликемичен индекс, други със среден, а някои с висок. Въпреки това, според WebMD, просото като цяло се счита за зърно с нисък до среден гликемичен индекс. Изследвания, цитирани от изданието, сочат, че хората с инсулинова резистентност или диабет тип 2 имали по-добри резултати в контрола на кръвната захар и инсулина след заместване на пшеничените изделия с такива от просо. Включването на просо в диетата допринася за контрола на глюкозата и триглицеридите в кръвта, което го прави подходяща храна за диабетици, информира az-jenata.bg.

Насърчава здравето на червата

Просото е изключително богато на фибри. Те са разтворими и неразтворими, което е идеална комбинация за чревните бактерии. Двата вида фибри действат като пребиотик – подхранват полезните бактерии в червата и стимулират тяхната работа. Това намалява риска от рак на дебелото черво, поддържа нормални изхождания, допринася за качественото усвояване на хранителните вещества от храната.

За здрава сърдечносъдова система

Просото е полезно и за сърдечносъдовата система заради високото съдържание на магнезий. Този минерал участва в контрола на кръвното налягане и провеждането на импулси от нервната към сърдечносъдовата система и мускулите. Фибрите намаляват холестерола и триглицеридите, което също оказва положителен ефект върху сърдечносъдовата система.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК