Какви са ползите от парната баня?

Подобрява някои заболявания и здравни състояния

08.11.2021 | 23:30 Редактор: Теодора Патронова
Какви са ползите от парната баня?

Със сигурност парната баня не може да бъде обявена за панацея, но определено може да намери място при подобряването и дори профилактиката на някои заболявания и състояния. Това е причината да е изучавана и прилагана като физиотерапевтична процедура, макар и към днешна дата да се спряга основно като спа терапия.

Загубата на вода поради потенето допринася за намаляване на теглото. Но реално след последваща хидратация тези килограми се връщат напълно. Затова отслабването от тази гледна точка може да бъде подлъгващо. В същото време редовното посещение на парна баня води до ефективно изчистване на натрупаните токсини, които са причина за лошия и забавен метаболизъм, пряко свързан с наддаването на тегло.

Друга важна роля на детоксикацията е разтоварването на бъбреците, тъй като отделените токсини по кожата с потенето, подобряват дренажа на урината.
Някои козметични средства при прилагане, под ефекта на парата, подобряват прониквателната си способност, но само ако предварително кожата е добре почистена.

Подобреното кръвоснабдяване на кожата също е един от ефектите на парната баня. Но освен това действието е изключително ефективно и върху мускулатурата. 

Не на последно място, а същевременно значително важно за сезона на острите респираторни вируси е ефектът от парната баня за стимулиране отделителната функция на бронхите. 

От значение е и спазването на някои основни правила - преди да започнем с процедурата е добре да се вземе душ, макар и кратък. 

След излизане от парната баня е добре отново да се взема душ, но хладен или студен, така чистите вече пори се затварят.

Продължителността на престоя е около 10-15 минути, като се препоръчват по 3 процедури максимум.

Парната баня не се препоръчва при лица с ниско кръвно налягане, както и някои сърдечно-съдови заболявания (хипертония, сърдечна недостатъчност, скорошен инфаркт). Подобни процедури могат да бъдат рискове, което налага консултация с лекар.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК