Какви са ползите от кориандъра?

Кориандърът има свойството да прочиства синусите и горните дихателни пътища при настинки и инфекции

28.11.2021 | 10:06 Редактор: Теодора Патронова
Какви са ползите от кориандъра?

Суперхраните са храни с особени хранителни качества. Те съдържат изобилие от ценни вещества, важни за здравето и процесите в организма. Но когато говорим за суперхрани, често забравяме за подправките и билките. Кориандърът е именно една такава билка, която се използва като подправка и която може да се нарече супербилка.

Ако търсите нещо, с което да подхраните чревната си флора, нещо, което действа като пребиотик и пробиотик, вероятно ще се сетите за ферментиралите храни, като кисело зеле, кисело мляко, кисели краставички, кефир, кимчи. Но надали ще се сетите за кориандъра. А той има прекрасни качества в подхранването на полезните бактерии в червата. 

Кориандърът е изключително наситен с антиоксиданти. Сред тях са витамините А и С. Витамин А е много ценен за поддържането на здравето на очите, костите, кожата, косата, ноктите. Витамин С е съществен за имунната система.

Кориандърът има свойството да прочиства синусите и горните дихателни пътища от секрети и слуз при настинки и инфекции.

Кориандърът може да подпомогне детоксикацията на червата и черния дроб. Той съдържа биоактивни вещества, които допринасят за разрастването и устойчивостта на чревната флора, което оказва положително влияние върху храносмилането, метаболизма и имунната система. Освен това, кориандърът има и свойството да балансира нивата на кръвната захар в организма, което понижава риска от диабет и инсулинова резистентност.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК