Как да се грижим за устните си през зимата?

Зимата е истинско предизвикателство за кожата

28.11.2021 | 08:18 Редактор: Теодора Патронова
Как да се грижим за устните си през зимата?

Зимата е истинско предизвикателство за кожата. Устните са много деликатна и неслучайно те са първата част от лицето, които страдат най-осезаемо. Сухите, напукани и лющещи се устни са много неприятен проблем, с който се сблъскват много жени.

Напуканите устни са последица както от сухото и студено време с много леден вятър и сурови атмосферни условия, така и недостатъчно полезни вещества в храната и недостатъчна защита и грижа отвън. Причините са комплексни. Небрежното отношение към кожата на устните през цялата година дава негативни отражения през зимата, когато условията стават още по-сурови.

Най-доброто, което можете да направите, е да не чакате устните да се напукат. Ако се грижите за тях подобаващо през цялата година, храните се балансирано и здравословно, доставяте им хранителни вещества отвътре и отвън чрез външна допълнителна грижа, зимата няма да е чак такова предизвикателство за устните ви.

Прилагайте овлажняваща грижа
 
Ако устните ви са напукани през зимата, вероятно балсамът за устни е постоянно в джоба ви. В тези балсами обаче освен хидратиращи съставки се съдържат и такива, които водят до пресъхване на кожата и постоянна нужда от повторно нанасяне на балсам. Това води до порочен кръг, който не облекчава сухотата на устните.

Вместо балсам, прилагайте натурално кокосово масло, зехтин, какаово масло, бадемово или рициново масло. Тези естествени хидратанти дават повече влага на кожата, зареждат я с полезни мазнини и протеини.

Изберете правилната формула

Ако държите на употребата на балсам за устни трябва да знаете, че не всички балсами имат негативни странични ефекти. Има и такива, в чиито съставки влизат наистина здравословни и ефективни елементи, ценни за кожата на устните.

Изберете балсами за устни, които включват в състава си пшеничен зародиш, бадемово масло, масло от жожоба, кокосово масло, масло от слънчогледово семе или от памучно семе. Те наистина овлажняват и подхранват устните в дълбочина.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК