Ето какво трябва да правим всеки ден за по-здрави кости

С напредване на възрастта костната плътност може да започне да намалява

25.11.2021 | 13:20 Редактор: Жаклина Иванова
Ето какво трябва да правим всеки ден за по-здрави кости

Здравите и плътни кости са много важни за цялостното здраве. Трябва да се погрижите за костите си, за да могат те да носят целия товар на тялото ви, така че органите и системите в организма да работят добре. Ако костите ви не са здрави, това се отразява на цялостното здраве на организма.

За да имате здрави кости с добра плътност, е важно да им доставяте нужните хранителни вещества. С времето и с напредване на възрастта костната плътност може да започне да намалява, което прави здравината им не толкова добра.

Костното вещество непрекъснато се подменя чрез синтез на нови костни клетки. За да подпомогнете този процес, ето какво трябва да правите всеки ден за по-здрави кости.

Консумирайте повече храни, богати на калций

Сред храните, които са богати доставчици на калций, са млечните продукти, яйцата, изварата. Всички те доставят завидни количества от този така ценен за костите минерал. Трябва обаче да съобразите дневния си калориен прием с калорийната стойност на млечните продукти, тъй като те са калорични и прекомерната им консумация може да се отрази зле на теглото ви.

Силови упражнения, тренировки с тежести

Ако сте се концентрирали предимно върху кардиото, за да отслабнете и да контролирате теглото си, не трябва да забравяте и силовите тренировки. Те стимулират костната плътност и здравината на костите, изграждат силна мускулатура, която поддържа по-добре скелета. Включете повече упражнения с ластици, гирички, добавени тежести, собствено тегло. Всички те допринасят за доброто здраве на костите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК