Кои са храните, осигуряващи най-качествен принос на енергия?

Лещата е богат източник на протеини и сложни въглехидрати

24.11.2021 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, осигуряващи най-качествен принос на енергия?

Всяка храна носи енергия. Всичко, което ядем през деня ни доставя енергия в различни количества. Някои храни са по-добри източници на енергия от други. Важно е да се отбележи обаче, че някои храни са висококалорични, но това съвсем не означава, че ни носят енергия и ситост през целия ден.

Сред тези храни са тестени изделия от бяло брашно, сладкиши и десерти от всякакъв тип, високомазнинни храни, богати на наситени и трансмазнини, които са много калорични, но реално нямат съществена калорийна стойност от гледна точка на полезни хранителни вещества и енергия за организма.

Храните, които осигуряват най-качествен принос от енергийна гледна точка, съдържат изобилие от сложни въглехидрати, разграждащи се бавно, както и протеини. Енергийните нива в организма зависят до голяма степен и от това колко сън имате на денонощие, каква е двигателната ви активност, спортувате ли, колко често се храните, в какви количества и с какъв калориен баланс.

Въпреки всички тези критерии, има някои храни, които се открояват с особено висока енергийна стойност. Те дават много енергия и жизненост през целия ден, като играят съществена роля в производството на енергия в организма.

Ето кои са те:

Леща

Лещата е истинска суперхрана. Тя е богат източник на протеини и сложни въглехидрати. Съдържа и множество фибри. Ето защо тя доставя много енергия, като ви държи сити задълго. Тази комбинация от хранителни вещества в лещата не само осигурява много енергия, но и стабилизира стойностите на кръвната захар, което допринася за енергийните нива в организма.

Кръстоцветни

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са много богат източник на енергия благодарение на фибрите в състава си. Сред най-засищащите Кръстоцветни са зеле, броколи, спанак, карфиол, рукола, брюкселско зеле, манголд. Те осигуряват енергия за часове напред. Изключително важни са в поддържането на кръвната захар. Могат да допринесат за сърдечносъдовото здраве, да повишат мускулната сила, да съдействат на имунната система, според realsimple.com.

Кисело мляко

Киселото мляко е прекрасен източник на енергия, защото доставя много протеини. Едновременно с това не е висококалорична храна, което позволява да го консумирате без угризения. Изключително богато е на витамини от група В, които са съществени в процесите на трансформация на хранителните вещества в енергия.

Червено цвекло

Цвеклото е много богат източник на енергия и то дълготрайна. То е много богато на въглехидрати, което дава изобилие от енергия. То съдържа естествени нитрати, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, като увеличават притока на кръв, кислород и хранителни вещества към всички органи. Това означава повече енергия за процесите в организма, информира az-jenata.bg.

Овесени ядки

Овесените ядки са източник на много енергия, защото съдържат голямо количество сложни и бавно разградими въглехидрати, протеини, огромно количество фибри. Тази комбинация изисква дълготрайно разграждане и усвояване, като при този процес се отделя много енергия в организма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК