Защо лимоните са толкова полезни?

Лимоните изобилстват от нутриенти

24.11.2021 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Защо лимоните са толкова полезни?

За малките си размери лимоните изобилстват от нутриенти. От тях човек може да си набави подсилващия костите калций, подобрителя на настроение магнезий и подхранващия мускулите калий. 

Вътрешността на самия плод е пълна с разтворими фибри, които са важни за здравословното храносмилане, усвояването на въглехидратите в организма и контролирането на холестерола в кръвта. 

За доброто функциониране на имунната система трябва да приемаме витамин С. Защо? 

Нутриентът, наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Той помага на белите кръвни клетки да произвеждат антитела - протеини, които разпознават вредните бактерии в кръвта и ги унищожават. Така имунитетът се справя с чуждите патогени.

Витамин С подобрява усвояването на желязо, затова лимонът е подходящ в комбинация с храни, богати на него. Благодарение на желязото в организма се образува хемоглобин, който снабдява червените кръвни клетки с кислород. Той е особено подходящ за хората, които следват вегетарианска, веганска или рибна диета и си набавят желязо през растителни храни, от където то е по-трудно усвоимо. Консумацията на лимони може да предотврати случаите на недостиг на желязо и анемия. 

Фибрите в лимона подхранват "добрите бактерии" в червата. 

Целият плод, заедно със сока, сърцевината и люспата, съдържа лимонена киселина, вземащата участие в метаболитните процеси на всички живи същества. 

Защо трябва да внимаваме с приема на лимони?

Макар лимонът да е богат на витамин С и антиоксиданти, той е и много високо киселинен. За хора, предразположени към гастроентерологичен рефлукс, се препоръчва консумацията да е контролирана, тъй като киселината отпуска клапата на стомаха (гастроезофагеалният сфинктер), което позволява на стомашните сокове да тръгнат нагоре по хранопровода. Това от своя страна причинява т. нар. киселини. 

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК