Мечешка любов: Шрея пристигна в столичния зоопарк, за да срещне младоженеца си

В момента тя е под карантина, за да се адаптира в новия си дом

15.11.2021 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Мечешки истории завладяха столицата ни. Дългоочакваната бърнеста мечка Шрея пристигна в столичния зоопарк, за да се запознае с младоженеца си Лиъм. В момента е под карантина, за да се адаптира в новия си дом.

След 50-часово пътуване от Сингапур, преди дни у нас пристигна чистокръвната бърнеста мечка.

"Всъщност това е един застрашен вид, който има нужда от подкрепа. Именно поради тази причина, разполагайки с условия, второ - с опитни гледачи и хора, които знаят как да гледат мечки", каза директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Близо две години подготовка са отнели за изграждане на новия дом на мечката, който ще бъде максимално близо до естествената среда на животното. Въпреки че този вид мечка е с добър и благ характер, първата среща между Лиъм и Щрея ще се случи от разстояние, за да може да свикне бъдещата двойка един с друг.

"В природата е така, не става, както при хората - любов от пръв поглед. Трябва да свикнат да се виждат, да се харесат и тогава вече рисковете намаляват, защото това са животни, които имат възможности и могат да бъдат опасни един за друг", допълни Бориславов.

От столичния зоопарк отново апелират хората да не хранят животните с неподходяща храна, тъй като това застрашава техните животи. 

"Защото при толкова много усилия, толкова много труд, енергия и средства, да дойдеш да хвърлиш кроасана си или парчето от сандвич на животното, защото не ти се яде, е безотговорно поведение", категоричен е директорът на столичния зоопарк.

И докато всички се вълнуваме около срещата на двете мечета, други вид мечки – плюшени, завладяха столицата. Големите играчки украсиха фасадата на една от столичните сгради. Идеята на авторите е да зарадват малчуганите, защото всяко дете знае за "Доброто сърце, което притежава всяко мече."

Вижте повече в репортажа на Александрина Янкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК