Ковид-19 ни ограбва: Работим след края на смяната, намалява времето за развлечения

Час повече на ден отделят майките на малки деца за домакински дейности

11.11.2021 | 12:55 Редактор: Елеонора Танева
Ковид-19 ни ограбва: Работим след края на смяната, намалява времето за развлечения

По време на пандемията работим повече в часовете, които са ни за почивка, което не влияе добре на здравословното ни състояние. Това е един от изводите на проучване, извършено от икономисти от Университета в Кеймбридж и Лондонския университет "Кралица Мери". То е публикувано в сп. PLOS ONE в първите дни на ноември 2021 г.

Изследователите разглеждат времето, което всеки човек отделя на своята работа, домашните задължения, хобита и грижите от първа необходимост, като хранене, спане  и развлечение по време на локдауна.

Преди появата на Ковид-19, 86% от наблюдавана извадка на група от хора имат работа. Този процент пада до 63% след първото затваряне във Великобритания и достига 74% при третото.

По време на третия локдаун около 20% от хората работят повече в извънработно време в сравнение с периода преди пандемията, което значително намалява удоволствието от деня им като цяло.

Работещите преди и по време на локдауна хора с поне едно малко дете прекарват средно 43 минути по-малко на ден на платената си работа след първоначално въведените мерки и 32 минути по-малко след третото затваряне, в сравнение с преди пандемията.

При майки с малки деца се наблюдава повишение от 62 минути на ден в извършването на домакински дейности. Проучването показва, че родителите значително губят от свободното си време.

Четете цялата статия в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК