Вирусолог: Това е бедствие, трябват сходни с локдаун мерки

Данните на института "Роберт Кох" сочат, че е достигнато рекордно ниво на новите инфекции с коронавирус в Германия

10.11.2021 | 14:50 Редактор: Жаклина Иванова
Вирусолог: Това е бедствие, трябват сходни с локдаун мерки

"Това е бедствие. Трябват мерки, сходни с локдаун", заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Той смята, че сегашните ограничения не са достатъчни. Има и предупреждение млади хора да не се ваксинират с Moderna.

Данните на института "Роберт Кох" сочат, че е достигнато рекордно ниво на новите инфекции с коронавирус: почти 40 000 в рамките само на един ден. Нивото на инфекциите на 100 000 души за седем дни се повиши до 232,1. За едно денонощие са регистрирани 236 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Болниците също се пълнят с все повече пациенти с Ковид-19, пише DW.

По-строги мерки на работните места

"Нуждаем се от въвеждане на ограничения на работните места, като там се допускат само ваксинирани, преболедували и тествани", каза шефът на германското Сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина Кристиан Караянидис.

"Колкото по-ниско е нивото на ваксинациите на определено място, толкова по-пълни са интензивните отделения там", посочи медикът.  

Той пледира също за бързо провеждане на опреснителни, т.нар. бустерни ваксинации – първо на по-възрастните, а след това и на останалите. Сходно мнение изрази водещият германски вирусолог Кристиан Дростен.

"Сега сме в по-лошо положение, отколкото преди една година. Намираме се в ситуация на бедствие. Трябва незабавно да се предприеме нещо", заяви той.

Ограничаване на контактите и ваксиниране

Според него сегашните ограничения няма да са достатъчни, за да предотвратят новата вълна от пандемията през идващата зима. Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" смята, че са нужни мерки за ограничаване на контактите между хората.

"Нека си го кажем ясно - мерки, сходни с локдаун", каза Дростен.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК