Защо не трябва да консумираме сирене вечер или преди лягане?

Храната може да повлияе както негативно, така и положително върху механизмите на съня

10.11.2021 | 14:35 Редактор: Жаклина Иванова
Защо не трябва да консумираме сирене вечер или преди лягане?

За да имате добър сън, е от значение какво правите и какво не преди лягане. От голяма важност е и това с какво се храните преди да заспите. Храната може да повлияе както негативно, така и положително върху механизмите на съня. Някои храни имат свойството да насърчават производството на мелатонин и серотонин, докато други блокират тези процеси, улесняващи заспиването.

Добре е да избягваме кафето и черния чай преди лягане, защото съдържат кофеин. Кофеинът е стимулант, който възбужда нервната система и пречи на съня. Важно е да осигурим на организма си 7 до 9 часа пълноценен сън. Лишаването от сън за дълъг период от време или хроничното недоспиване може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, а може да има не само физически, но и психически последици.

Липсата на качествен сън може да повиши нивата на стрес и тревожност, да влоши паметта, концентрацията, способността за работа през целия ден, според данни, публикувани в Journal of Integrative Neuroscience, цитирани от healthdigest.com.

За да подпомогнете добрия сън и лесното заспиване, има някои храни, които е добре да избягвате. Сред тях е сиренето. Защо не трябва да го консумирате вечер или преди лягане?

Някои видове сирене може да ви държат будни дълго, а може и да ви попречат да заспите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК