На трапезата за Архангеловден: Боб с бекон и лук в гювече

Печете под похлупак на слаба фурна за около 3 часа

08.11.2021 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова
На трапезата за Архангеловден: Боб с бекон и лук в гювече

На 8 ноември Православната църква почита свети архангел Михаил – небесният пълководец. А на празничната маса е хубаво да има курбан чорба от овнешко или шилешко месо, празнична пита, баница, фасул, жито, да се лее червено вино за здраве.

Продукти:

- 1 и ½ чаши зрял боб

- 300 г пушен бекон

- 1 глава лук, нарязана

- 1 щипка сол

- 1 щипка червен пипер

- 1 щипка черен пипер

- 2-3 супени лъжици горчица

- 1 чаша доматено пюре (или малка консерва)

- 1 щипка захар

Приготвяне:

Накиснете боба за през нощта. След това го сварете, докато омекне. Изхвърлете водата и налейте нова. Кипнете отново. Отцедете водата и я запазете.

Поставете боба в гювече. Към него прибавете нарязаните бекон и лук. Отделно в тиган на средна температура смесете подправките, горчицата, доматеното пюре и захарта. Разбърквайте непрекъснато, докато се получи гладък сос. След като клокне свалете от огъня и залейте боба с него, съветва az-jenata.bg.

Долейте малко от водата на боба, колкото да покрие ястието до средата. Печете под похлупак на слаба фурна за около 3 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК