Здравето на белия дроб е важно - ето как да се грижите за него

За да се погрижите за този орган, можете да подновите някои от навиците си

04.11.2021 | 22:27 Редактор: Теодора Патронова
Здравето на белия дроб е важно - ето как да се грижите за него

Здравето на белия дроб е от първостепенна важност за цялостното здраве на организма. Ако белият дроб не е в добро състояние, организмът не получава достатъчно кислород. Така всяка клетка в тялото страда, от което произтичат и редица затруднения в жизнените функции.

Имунитетът ни също зависи от състоянието на белия дроб. Ако белият дроб не функционира добре, имунитетът спада, а това прави организма податлив на вирусни и бактериални инфекции, които могат да протичат по-тежко.

За да се погрижите за здравето на белия си дроб, можете да подобрите някои от навиците си. 

1. Правете редовно  упражнения

Кардиотренировките подобряват здравето на белия дроб. Чрез повишаване на сърдечната честота и ускоряване на дишането, белият дроб се стимулира да изпомпва повече кислород към тъканите. За да работи оптимално и на пълни обороти, белият дроб се нуждае от редовна стимулация. Предизвиквайте го с аеробни упражнения – тичане, колоездене, плуване, енергични разходки сред природата, катерене в планината.

2. Проследете нивата на витамин D

Витамин D е важен елемент за много органи и системи в тялото. Дефицитът му може да причини спад в имунната система, както и да доведе до влошена белодробна функция.

3. Правете дихателни упражнения

Дълбокото дишане тренира белия дроб. Ежедневно сме подложени на всякакъв стрес. Той се отразява на дихателните функции на организма. Дълбокото дишане успокоява стреса. Дишането с диафрагма със свити устни може да помогне за увеличаване на капацитета на белия дроб, особено при възстановяване след респираторна инфекция.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК