Посочиха един от най-ефективните начини за възстановяване на обоняние след Ковид-19

От началото на пандемията учените са изследвали ефекта на различни лекарства

27.10.2021 | 09:09 Редактор: Искра Ангелова
Посочиха един от най-ефективните начини за възстановяване на обоняние след Ковид-19

Лечението с етерични масла и парфюми е сред най-ефективните при възстановяване на обонянието след заразяване с коронавирус, заяви Татяна Руженцова, заместник-директор по клиничната работа в Московския изследователски институт по епидемиология и микробиология.

"От началото на пандемията учените са изследвали ефекта на различни лекарства за възстановяването на обонянието. Нито един от тях не е показало абсолютни доказателства за ефективността си. Най-ефективни бяха упражненията с различни етерични масла, парфюми и продукти с характерни аромати, които могат да се използват за възстановяване", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Руженцова отбеляза, че наличието на този симптом трябва да бъде съобщено веднага на лекуващия лекар. Според нея дълготрайната загуба на обоняние може да бъде една от проявите на вирусно или имунно увреждане на нервната система.

"Въз основа на прегледа и оценката на симптомите лекарят ще определи необходимостта от допълнителни изследвания и терапия. Заслужава да се отбележи обаче, че при някои пациенти, поради индивидуалните особености, възстановяването трае дълго - до шест месеца", отбелязва лекарят.

Руженцова подчерта, че ваксинираните срещу коронавируса и са получили навременно лечение в случай на заболяване възстановяват много бързо обонянието си или въобще не го губят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК