Разпространението на сезонния грип бележи рекордно ниски стойности - защо?

Хоспитализираните с инфлуенца са едва 0,7%, това е най-ниският процент от 2005 г.

25.10.2021 | 13:05 Редактор: Теодора Патронова
Разпространението на сезонния грип бележи рекордно ниски стойности - защо?

2020 година бе изпълнена с много трудности, които изцяло промениха ежедневието и живота на хората. Докато заразените от Ковид-19 непрекъснато растяха, един друг вирус си взе година почивка. През 2020 г. разпространението на сезонния грип в САЩ бележи рекордно ниски стойности. Хоспитализираните с инфлуенца са едва 0,7% от 100 000. Това е най-ниският процент от 2005 г.

Ето някои от най-важните причини защо нямаше грип:

Повече ваксинирани през 2020

През 2020 г. хората влизат в грипния сезон по-защитени от предишни години. Много голям брой възрастни вземат отговорното решение да се ваксинират. Това значително намалява силата и разпространението на инфлуенца между тях.

Противоепидемичните мерки за Ковид-19

Лекарите смятат, че друг фактор, който повлиява на разпространението на инфлуенца, са противоепидемичните мерки за Ковид-19. Работата от вкъщи и онлайн обучението също пречат на бързото разрастване на сезонния грип. Заради тази промяна в ежедневието хората се дистанцират от останалите, което е предпоставка за по-малко заразени от грип.

Децата останаха вкъщи

В условия на пандемия обаче много деца останаха вкъщи. Те посещаваха часовете си онлайн, а игрите с приятели бяха ограничени заради противоепидемичните мерки. Ходенето на училище ставаше с маски, със задължителна дистанция.

Два респираторни вируса не могат да съществуват по едно и също време

Грипът е вирус, който е част от живота на хората. Именно заради това учените смятат, че хората са по-малко податливи към него и повече към Ковид-19. 

Самото съществуване на Ковид-19 играе важна роля за изчезването на грипа. Според лекарите може да има само едно респираторно заболяване, което да вилнее сред хората в даден момент. Ето защо инфлуенца не е единственият вирус, който си взема почивка през 2020 г. Забелязва се и спад в заболели от други вируси като респираторния синцитиален вирус. (РСВ)

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК