Как да се извиним за поддържане на добри отношения

Истинското извинение е нещо много повече от просто "извинявай"

22.10.2021 | 23:35 Редактор: Теодора Патронова
Как да се извиним за поддържане на добри отношения

Извинението е един от най-мощните начини за поддържане на добри отношения във връзката, в приятелствата, в семействата, в работната обстановка. Когато сме накарали някого да се чувства зле или сме го засегнали по някакъв начин, да признаем вината си и да се извиним в името на добрите човешки отношения е постъпка, изискваща сила, смелост и морал. Много хора обаче грешат, като смятат, че думата "извинявай" е достатъчна и след нея задължително трябва да получат прошка.

Истинското извинение е нещо много повече от просто "извинявай". То е действие, с което показвате искреното си съжаление от стеклите се обстоятелства. Да кажеш "съжалявам" не е достатъчно. Трябва и да го покажеш, да го изразиш с действия, да оставиш човека да се съгласи или да отхвърли извинението ти, да оправите нещата с комуникация.

Понякога прибързаните извинения са ненужни, а могат да объркат още повече нещата. Ако имате вина за случилото се, изслушайте добре отсрещната страна, чуйте аргументите, обсъдете проблема и чак тогава се извинете. Не давайте извинението си просто защото това се очаква от вас без да го мислите наистина. Това личи в отношението ви.

Ако е възможно, опитайте се да помислите предварително какво точно ще кажете, когато се извинявате на човека. Това е ход, който следва предишния – предварителното изслушване и обмисляне на извинението. Ако го направите, извинението ви ще звучи много по-конкретно, искрено, лично към човека и проблема, който се е появил.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
nikel
преди 2 години
Не харесвам думата "извинявай",особено ако се казва често.Да направим така ,че да не се стига до извинение.Първо се мисли и тогава се говори.По нашенски "мери си приказките " Сигнализирай за неуместен коментар