Био рецепти за избелване на зъбите

Те губят своята белота и блясък всеки ден с консумацията на определени храни и напитки

19.10.2021 | 23:23 Редактор: Здравко Черкезов
Био рецепти за избелване на зъбите

Цигарите, кафето, виното, някои от любимите ни храни са само част от факторите, които влияят върху белотата на зъбите. Зъбите ни губят своята белота и блясък всеки ден с консумацията на определени храни и напитки, както и под влиянието на някои вредни навици.

За щастие, има някои начини да избелите зъбите си, без да се подлагате на агресивни методи, вредящи на здравината на емайла.

Ето и няколко полезни рецепти за избелване на зъбите с природни средства.

Ананас и портокал

Някои плодове съдържат киселини и активни съединения, които имат избелващи свойства. Такова съединение е ензимът бромелаин в ананаса. Той има противовъзпалителни и терапевтични свойства, като убива бактериите и намалява риска от кариес.

За да избелите зъбите си, консумирайте редовно портокали и ананас в прясно състояние. Можете да си приготвите и смес от коричките и пулпата им, като ги пасирате до получаване на гъста смес, която да втриете в зъбите с помощта на четка.

Куркума

Куркумата има мощни противовъзпалителни свойства. Тя помага и за премахване на оцветяването по зъбите. Връща белотата им и същевременно ги предпазва от кариес. Направете си паста за зъби с помощта на куркума. Смесете 1 чаена лъжица куркума с няколко капки вода. Втрийте в зъбите с масажиращи движения с помощта на четката за зъби. Можете да добавяте и куркумата към стандартната паста за зъби.

Ягоди

Ягодите съдържат лимонена и ябълчена киселина. Тези две киселини имат избелващ ефект и връщат красотата на зъбите. Пасирайте 100 г ягоди до получаване на гладка паста. Втрийте я в зъбите с помощта на четка. Изчакайте да подейства минимум 5 минути. Вкусът е прекрасен и няма да ви е неприятно да изчакате. След това изплакнете.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК