Лекар: Яжте портокалите с кората

Те са полезни за имунитета

22.04.2021 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова
Лекар: Яжте портокалите с кората

Портокалите са полезни за имунитета, помагат за възстановяване на силата ни след вирусни заболявания и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Как да ядем портокалите, за да не загубят ценните си свойства, каза диетологът Олга Перевалова.

"Дневната доза витамин С е 60 mg. В един пресен портокал може да има две дневни дози от витамина и това е напълно достатъчно за един средно здрав човек. Витамин С може да бъде увеличен до 500 или 1000 милиграма", уточни Олга Перевалова.

Според нея в портокалите има и много витамини от група В, които не само укрепват имунната система, но и имат благоприятен ефект върху работата на кръвоносните съдове. А кората съдържа каротеноиди - растителна форма на витамин А, която се нарича витамин на красотата - влияе върху качеството на кожата и подобрява зрението, особено нощното виждане, добави диетологът.

Олга Перевалова препоръча как да ядем портокалите правилно, за да получим максимална полза.

"Цитрусовите плодове запазват най-много витамини, ако се ядат цели и не се нарязват на парчета или се изцеждат за сок", каза тя, цитирана от БГНЕС.

"Ако изцедите сока от плода, имате нужда от 4-5 средни портокала за чаша, този сок ще съдържа огромно количество фруктоза, а това е захар, която натоварва панкреаса. Рязането намалява количеството витамин C, заради контакта с металния нож и ние губим част от него. Затова е оптимално да вземем пресни плодове, да ги измием и да ги изядем цели, заедно с кората", обясни Перевалова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК