Искаш да промениш авиацията - първо започваш от козметиката

Изододеканът се използва както за гориво, така и в грима

18.10.2021 | 15:37 Редактор: Теодора Патронова
Искаш да промениш авиацията - първо започваш от козметиката

Авиацията и използването на горивото за летене създава около 2% от глобалното замърсяване с въглероден диоксид и други вредни емисии в атмосферата. Търсенето на решение за този проблем обаче е на път да се окаже положително за съвсем различен сектор – козметиката.

Процесът започва през 2008 г., когато компанията Global Bioenergies работи по прототип на машина, която може да произвежда изобутен от корен от цвекло, царевица или пшеница, вместо от изкопаеми горива.

Изобутенът е молекула, съставена от въглерод и водород. Когато се комбинират, тези молекули образуват изододекан, химически продукт, използван главно в авиационната индустрия като компонент на самолетното гориво. Но производството на растителен изододекан би било твърде скъпо, за да отговаря на нуждите на авиацията.

Изододеканът също така е ключов компонент на високия клас грим за продължително носене, ниша в козметичната индустрия, която представлява около една четвърт от пазара и се оценява на около 10 милиарда евро. Изододеканът е съставката, която прави грима дълготраен и водоустойчив.

Така той наема химици, специализирани в козметиката, и сключва споразумение с "L'Oréal", за да може най-голямата световна компания за красота да тества продукта. Въпреки че все още мечтае да трансформира авиацията, краткосрочните цели на Делкурт се насочват към гримовете и през юни основава бранда "Last", който предлага гримове, получени с екологичен изододекан.

Стартирането на "Last" makeup през юни включва 12 дълготрайни течни сенки за очи, три водоустойчиви спирали и три спирали за вежди. През септември бяха представени и 21 течни червила, като базовата им цена е 18 евро.

Следващата година Global Bioenergies иска да увеличи капацитета в завода за производство на няколко десетки тона изододекан на растителна основа. Те имат за цел да продадат част от него на други козметични компании.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК